Sesshin på Värmdö med Karen Terzano februari 2019

Nu är det dags igen! Den 20-24 februari 2019 bjuder vi in zenläraren Karen Terzano att leda en zenretreat på Värmdö. Från onsdag vid middagstid till söndag eftermiddag blandar vi tystnad, sittande meditation, gående meditation och lite vila vid olika tillfällen under dagen.

Sesshin 2019 6.png

(Här följer lite längre information om eventet - scrolla ner på sidan för att se praktisk information om anmälning etc)

Kulturen som odlats i Ordinary Mind sanghan är vänlig och öppen för nybörjare. Det finns inga hinder att delta om du tillhör någon annan inriktning av zen eller någon annan religion.

En dag på sesshin innehåller fyra block med meditation som i sig innehåller ca tre pass sittande meditation á 30 minuter med gående meditation mellan. Möjlighet finns i vår sangha att sitta i flera olika meditationsställningar, att sitta på stol och även stående meditation under passen om smärtan blir för stark. Viss erfarenhet av retreater och sittande meditation är dock en fördel även om totala nybörjare är välkomna. Om du aldrig mediterat eller varit på retreat men verkligen vill komma: hör av dig snarast för instruktioner så du kan börja meditera.

Förutom meditation sjunger vi några sutror, går en morgonpromenad, Karen håller ett tal sk. teisho varje dag, vi lagar och äter mat samt städar lite tillsammans. En dag innehåller ca en timme gemensamt arbete. Varje dag finns möjlighet till enskilt möte med Karen i sk dokusan. Det är en möjlighet att ställa frågor till läraren om praktiken eller berätta om det som kommer upp under retreaten.

Att kunna och våga uppleva våra liv stund för stund precis som dom är och att uttrycka det är dels ett viktigt komplement till zenmeditationen men också en övning i mindfulness och medkänsla med sig själv som har en mycket viktig plats i vår tradition.

zensten.JPG

Grunden i zenmeditation i Ordinary Mind är det mycket lätta och mycket svåra att bara vara. Att inte prestera eller förändra sig själv. Karens lärare Barry Magid har jämfört meditationen med att se sig i spegeln: det går inte att göra det bra eller dåligt och det går inte att misslyckas med det!

I sittande och gående meditation samt när vi lagar mat och städar tillsammans provar vi in detta förhållningssätt som vi alla känner till men så sällan praktiserar. I en bredare kultur där prestation och jämförelser med andra är den förhärskande normen är det till synes revolutionerande att ägna en förlängd helg åt att bara uppleva sig själv i den vakna och intensiva vila som vi kallar zenbuddhistisk praktik.

Vi kan inte misslyckas med att se oss i spegeln, men vi kan titta bort, vilket vi alla ofta gör. Instinktivt väljer vi ofta vila i form av att stänga av. Denna helg är ägnad åt att finna livet genom att släppa genom allt och att med vänlig hand se och förkroppsliga oss själva precis som vi är.
Välkomna!

För att betala hyran av lokalen, Karens resekostnader och uppehälle, mat och förbrukningsmaterial tar vi ut en avgift. Sesshin i sin helhet kostar 2400kr till 2800kr beroende på inkomst. Deltagande på hela retreaten uppmuntras men deltagande under t ex bara helgen är möjligt, det kostar då 1700kr resp. 1300kr. Se anmälningsformulär för mer information.

Vi har sovplatser för strax över 30 personer.

Anmälan/application

Länk till anmälan! (Link for application)

Anmälan och betalning till sesshin senast den 31 januari!

Kontakt

ordinarymindstockholm@gmail.com

Q&A

- Hur anmäler jag mig, och hur betalar jag?
Info kommer inom kort!

- Betalningsalternativen - vad innebär dessa?
Många har inte möjlighet att komma från onsdag till söndag, och därför är det möjligt att välja en weekendvariant där du anländer på fredagkvällen. Oavsett om du väljer full vistelse eller weekendvarianten kan du välja att betala mer - eller mindre - beroende på din situation, dvs om du studerar, har heltidsanställning, är arbetslös osv.

- Vilken mat serveras på retreatet?
Vi serverar enkel, vegetarisk mat. Har du matallergier eller dylikt så får du möjlighet att berätta det för oss när du anmäler dig.

- Jag är nybörjare/har inte mediterat särskilt mycket förut/inte mediterat alls - kan jag ändå vara med?
Alla - oavsett vana av meditation - är välkomna. Många inleder till och med sin väg in i meditationspraktiken genom att gå på ett retreat som detta. Med det sagt så får du gärna höra av dig till oss om du är ovan meditatör eller nybörjare, så kan vi ge lite tips inför sesshinen.

- Jag har frågor som inte täcks in här.
Hör av dig på vår mail ordinarymindstockholm@gmail.com så försöker vi svara på din fråga!


Information in English

Ordinary Mind Zendo is organizing a 4-day sesshin in Magpie’s nest near Stockholm from February 20th to the 24th of February (Wednesday evening to Sunday evening).

Sesshin is a Zen retreat in silence which usually lasts for several days at a time. Sesshin includes several hours of formal zazen, talks by the teacher, private teacher student meetings, chanting, work periods, rest and meals. One can not read books, use computers, phones, listen to mp3 players etc. during the sesshin.

There will be simple, vegan food during the sesshin.

Sesshin fees: 2800 SEK full price and 2400 SEK for students, unemployed etc. Weekend participation fees are 1700 SEK and 1300 SEK for students, unemployed etc. Payment sums or payment dates may be negotiated if the applicants economical standing is poor.

More info can be inquired from ordinarymindstockholm (at) gmail.com

Application

Link for application

Varma hälsningar/kind regards,
Ordinary Mind Stockholm