Sesshin 23-26 maj i Falun

IMG_4924.JPG

Den 23-26e maj 2019 är det dags för den första Sesshinen i Falun inom Ordinary Mind. Vår zenlärare Karen Terzano kommer för att leda sesshinen. Från torsdag vid middagstid till söndag eftermiddag praktiserar vi tillsammans genom sittande meditation, gående meditation, samvaro och vila - allt i tystnad. Sesshinen hålls på Sundbornsgården, strax utanför Falun.

 (Här följer lite längre information om eventet - scrolla ner på sidan för att se praktisk information om anmälning etc)

Kulturen som odlats i Ordinary Mind sanghan är vänlig och öppen för nybörjare. Det finns inga hinder att delta om du tillhör någon annan inriktning av zen eller någon annan religion.

En dag på sesshin innehåller fyra block med meditation som i sig innehåller ca tre pass sittande meditation á 30 minuter med gående meditation mellan. Möjlighet finns i vår sangha att sitta i flera olika meditationsställningar, att sitta på stol och även stående meditation under passen om smärtan blir för stark. Viss erfarenhet av retreater och sittande meditation är dock en fördel även om totala nybörjare är välkomna. Om du aldrig mediterat eller varit på retreat men verkligen vill komma: hör av dig snarast för instruktioner så du kan börja meditera.

Förutom meditation sjunger vi några sutror, går en morgonpromenad, Karen håller ett tal sk. teisho varje dag, vi lagar och äter mat samt städar lite tillsammans. En dag innehåller ca en timme gemensamt arbete.

Varje dag finns möjlighet till enskilt möte med Karen i sk dokusan. Magnus Norén kommer också ge sk daisan. Det är en möjlighet att ställa frågor till läraren om praktiken eller berätta om det som kommer upp under retreaten. Att kunna och våga uppleva våra liv stund för stund precis som dom är och att uttrycka det är dels ett viktigt komplement till zenmeditationen men också en övning i mindfulness och medkänsla med sig själv som har en mycket viktig plats i vår tradition.

Grunden i zenmeditation i Ordinary Mind är det mycket lätta och mycket svåra att bara vara. Att inte prestera eller förändra sig själv. Karens lärare Barry Magid har jämfört meditationen med att se sig i spegeln: det går inte att göra det bra eller dåligt och det går inte att misslyckas med det! Vi kan inte misslyckas med att se oss i spegeln, men vi kan titta bort, vilket vi alla ofta gör. Instinktivt väljer vi ofta vila i form av att stänga av. Denna helg är ägnad åt att finna livet genom att släppa genom allt och att med vänlig hand se och förkroppsliga oss själva precis som vi är.

I sittande och gående meditation samt när vi lagar mat och städar tillsammans provar vi in detta förhållningssätt som vi alla känner till men så sällan praktiserar. I en bredare kultur där prestation och jämförelser med andra är den förhärskande normen är det till synes revolutionerande att ägna en förlängd helg åt att bara uppleva sig själv i den vakna och intensiva vila som vi kallar zenbuddhistisk praktik.

Välkomna!

För att betala hyran av lokalen, Karens resekostnader och uppehälle, mat och förbrukningsmaterial tar vi ut en avgift. Sesshin i sin helhet kostar 2400kr till 2800kr beroende på inkomst.
Deltagande på hela retreaten uppmuntras med deltagande under t ex bara helgen är möjligt, det kostar då 1900kr resp. 1700kr. Se anmälningsformulär för mer information.

Skicka din betalning till Magnus Norén. Clearingnr: 6501, kontonr: 840 022 778. Swish: 0701439788. Märk din betalning med "sesshin" och namn.

Anmälan / Application

Anmäl dig genom att fylla i formuläret: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccCYPpyNr839BsXV7SoqHIEqMoD_KhZ-9p9-4f9pqwjsiilg/viewform

Apply through completing the form: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccCYPpyNr839BsXV7SoqHIEqMoD_KhZ-9p9-4f9pqwjsiilg/viewform

Att ta sig till Sundbornsgården


Adressen är Hobborn 3, Sundborn. 
Från Falun är det enklast att ta sig till Sundbornsgården med buss eller bil. Till Falun är det enklast att ta ett tåg (sj.se) (eller åka bil).

Buss
Från ”Falun Resecentrum” tar du buss 234 till ”Sundborn affären”. Bussen går varje timme fram till 18:12. För att komma i god till att sesshinen börjar föreslår vi att du tar bussen som lämnar Falun Resecentrum 15:12 eller 16:12 på torsdageftermiddagen. Bussfärden tar 27 minuter. Om du kommer till sesshinen under helgen ha då i åtanke att bussen bara går ett fåtal gånger om dagen. För mer information om bussar, besök www.dalatrafik.se eller ladda ned appen “Dalatrafik”. Stationen “Sundborn affären” är ca 1,2 km från Sundbornsgården. Vi kan ordna med hämtning från stationen om nödvändigt.

På söndagen går buss 234 tillbaka till Falun varje timme klockan XX:37 fram till 18:37.

Bil
Från Falun:

 • Kör utfarten mot Gävle

 • Följ skyltar mot Sundborn.

 • När ni kommer till Sundborn, efter ca 15 km, sväng vänster i t-korsning.

 • Kör över bron över Sundbornsån.

 • Sväng vänster mot Skuggarvet. Tempo Paletten ligger till höger i korsningen.

 • Sväng till höger i nästa korsning, efter ca 20 meter. Fortfarande mot Skuggarvet.

 • I Y-korsning efter ca 400 meter håller ni vänster.

 • Kör ytterligare ca 300 meter, och håll utkik efter skylt med texten "Sundbornsgården". Vägen, som går ner till vänster är liten och skymd. (Pricken, strax ovanför "Hyttnäs". Det står "Carl Larssongården på Eniro, men är Sundbornsgården.)

 • VÄLKOMMEN!

 • (Om ni kommer till skylt "Hobborn" har ni åkt för långt.)

Från Hedemora:

 • När ni kommer fram till rv 80 (Gävle-Falun) följ skyltar mot Falun. (Höger, under rv 80 och höger i korsningen)

 • Efter ca 600 meter, sväng höger mot Sundborn.

 • I t-korsning, sväng vänster mot Sundborn.

 • Efter ett par kilometer, sväng vänster mot Falun.

 • Efter några hundra meter, sväng höger mot Sundborn.

 • Efter ett par kilometer kommer ni fram till Sundborn. Sväng vänster i korsningen och följ vägbeskrivningen från punkt 4 ovan.

Från Rättvik:

 • I första rondellen, sväng vänster rv 80 mot Hedemora, Gävle

 • Följ instruktionen "Från Falun", punkt 2.

GPS-koordinater:

 • N 60 38.889, E 015 45.709 (Referenssystem: WGS84)

 • X: 6725650, Y: 1497639 (Referenssystem RT90)

Q&A

- Hur anmäler jag mig och hur betalar jag?
Genom att fylla i formuläret och sedan genom att föra över pengar till Magnus Norén. 

- Betalningsalternativen - vad innebär dessa?
Många har inte möjlighet att komma från torsdag till söndag, och därför är det möjligt att välja en weekendvariant där du anländer på fredagkvällen. Summan du väljer att betala är utifrån din rådande livssituation, dvs om du arbetar, studerar, är arbetslös etc. 

- Vilken mat serveras på retreatet?
Vi serverar enkel, vegetarisk mat. Har du matallergier eller dylikt så får du möjlighet att berätta det för oss när du anmäler dig.

- Jag är nybörjare/har inte mediterat särskilt mycket förut/inte mediterat alls - kan jag ändå vara med?
Alla - oavsett vana av meditation - är välkomna. Många inleder till och med sin väg in i meditationspraktiken genom att gå på ett retreat som detta. Med det sagt så får du gärna höra av dig till oss om du är ovan meditatör eller nybörjare, så kan vi ge lite tips inför sesshinen.

- Jag har frågor som inte täcks in här.
Hör av dig på info@ordinarymind.se så försöker vi svara på din fråga!

Information in english

Ordinary Mind Zendo is organizing a 3-day sesshin at Sundborngården close to Falun from May the 23rd to the 26th of May (Thursday evening to Sunday afternoon). 

Sesshin is a Zen retreat in silence which usually lasts for several days at a time. Sesshin includes several hours of formal zazen, talks by the teacher, private teacher student meetings, chanting, work periods, rest and meals. One can not read books, use computers, phones, listen to mp3 players etc. during the sesshin.

There will be simple, vegetarian food during the sesshin.

Sesshin fees: 2800 SEK full price and 2400 SEK for students, unemployed etc. Weekend participation fees are 1700 SEK and 1900 SEK for students, unemployed etc. 

Send your payment to Magnus Norén. Clearing nr: 6501, account nr: 840 022 778. Swish: 0701439788. Mark payment with "sesshin" and name. International payments are also possible, please get in touch for banking information.

More info can be inquired from info@ordinarymind.se.

Varma hälsningar/kind regards,
Ordinary Mind Falun